Van donderdag 12 maart 2020 t/m zondag 12 juli 2020
  Van 12 mrt. 2020 t/m 12 jul. 2020
  Groeningemuseum, Brugge

De expositie laat je kennis maken met Jan van Eyck in zijn Brugse periode en toont door middel van authentieke documenten welke activiteiten de kunstenaar in Brugge uitoefende en waar hij leefde. Technisch onderzoek laat zien hoe de schilder te werk ging met het plannen van zijn schilderijen en hoe hij tijdens het ontstaansproces soms ingrijpende wijzingen aanbracht. Daarnaast focust de tentoonstelling ook op de figuur Joris van der Paele – de natuurlijke zoon van een priester en een vrouw van adel – die een indrukwekkende carrière maakt aan de pauselijke curie in Rome, in heel bewogen tijden. Hij was getuige van de machtsspelletjes rond de paus en de antipaus, was betrokken bij onderhandelingen rond de honderdjarige oorlog en bij de conciliën. Boeken en brieven die hij als notaris/secretaris van de paus opstelde worden voor het eerst uit de Geheime Archieven van de Vaticaan uitgeleend.