Je moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken.

Het Museum voor Religieuze Kunst is gevestigd in een vleugel van een bewoond klooster. De collectie bestaat uit verschillende religieuze kunst uit Nederland. Bijzondere werken in het bezit van het museum zijn onder meer middeleeuwse monstransen en beelden. Wegens gebrek aan ruimte kan maar een gedeelte van de gehele collectie getoond worden. Om deze reden wisselt de opstelling regelmatig. Ook is er een strak ingedeelde kruidentuin die dertig jaar geleden aangelegd is als middeleeuwse cruydthof. Hier staan meer dan 150 soorten planten.

Alternatieve namen:

nl Museum voor Religieuze Kunst Uden   en Museum of Religious Art

Museum Krona
Vorstenburg 1
5401 AZ Uden

Museumtype(s)

Kunst & Design

Onderwerpen

Tuin & Park Religie Religieus gebouw

Bezoekersinformatie

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 – 17:00
Woensdag 10:00 – 17:00
Donderdag 10:00 – 17:00
Vrijdag 10:00 – 17:00
Zaterdag 13:00 – 17:00
Zondag 13:00 – 17:00

Opmerkingen

1 januari(Nieuwjaarsdag) Gesloten
5 april(1e Paasdag) Gesloten
6 april(2e Paasdag) 13:00 - 17:00
Carnaval Gesloten
24 mei(1e Pinksterdag) Gesloten
25 mei(2e Pinksterdag) 13:00 - 17:00
25 decembe...

Meer openingstijden

Toegangsprijzen

0 t/m 15 jaar Gratis
16+ 6,00 €
CJP-pas Gratis
Museumkaart Geldig
Rembrandtkaart Geldig
Groepen indien vooraf gereserveerd 5,00 €
Studenten Gratis
ICOM Gratis
Vrienden Gratis

Opmerkingen

Bibliotheekpas: € 1,00 korting.

Meer toegangsprijzen

Faciliteiten


  • Koffie

  • Museumwinkel

  • Rolstoel­toegankelijk

  • Parkeerplaats

Locatie

Vorstenburg 1, Uden, Nederland

Tentoonstellingen

Nu te zien

t/m
Tussen werelden – Chagall & hedendaagse kunstenaars
26sep.

Tussen werelden – Chagall & hedendaagse kunstenaars

Van video’s, litho’s, schilderijen tot installaties. De kunstwerken van de wereldberoemde Marc Chagall en meer dan tien hedendaagse kunstenaars ontmoeten elkaar in de tentoonstelling Tussen werelden....

Vaste tentoonstellingen

 
Feest! In de Abdij

Feest! In de Abdij

Ieder jaar is het Kerstmis, Suikerfeest, Loofhuttenfeest en Carnaval. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun beteke...

Verwacht

vanaf
Kloosters in beweging
03okt.

Kloosters in beweging

Van binnenuit (Tweede Vaticaanse Concilie) en van buitenaf kwam er zestig jaar geleden een ongekende beweging op gang, die het religieuze leven in Brabant ingrijpend heeft veranderd. Kloosterlingen we...

Alle tentoonstellingen

Recensies

Er zijn 3 beoordelingen van Museum Krona.

donderdag 17 juni 2021 17 jun. 2021

Kleine musea herbergen soms grote verrassingen. Museum Krona in Uden bijvoorbeeld. Het eerste museum waar ik na de lockdown eindelijk naar binnen mocht toont tot 26 september Marc Chagall in dialoog met acht hedendaagse kunstenaars. Chagalls rijke oeuvre omvat religieus georiënteerde als wereldse kunst in litho’s, etsen, schilderijen en altijd is daar de verbinding met zijn Russische roots. Geboren in Vitebsk in Wit-Rusland trok hij naar Berlijn, Parijs, New York en weer Parijs in diaspora. In zijn werken verbond hij zijn eigen geschiedenis met het hier en nu en op die manier verbindt Krona nu eigentijdse kunstenaars met Chagalls zeggingskracht. Bijvoorbeeld Marc Mulders' visie op het laatste oordeel, of de prachtige abstract-figuratieve stalen kunstwerken van Menashe Kadisman met zijn visie op de geboorte, het lijden (piëta). Maar altijd is daar weer Chagalle en zijn onnavolgbare werk.
Zoals de Joodse man met thora, het eerste schilderij in de collectie van het toen nieuwe museum in Tel Aviv dat Chagall aan dit jonge museum schonk.
Of, heel bijzonder, het schilderij Ida in de boom, voor het eerst aan de wereld getoond en dat in Uden! Het schilderij komt uit de collectie van een New Yorkse familie. Bij de voorbereidingen voor deze expositie door conservator Wouter Prins, werd ontdekt dat het op dit schilderij om Chagalls dochter Ida gaat. Nee, het was zeker geen straf om even anderhalf uur door deze boeiende expositie te dwalen terwijl het buiten zo’n mooi weer was!

Lees de volledige recensie

  Bezocht op donderdag 17 juni 2021

 Nuttige recensie  0
 
donderdag 30 januari 2020 30 jan. 2020

Ruim twintig jaar geleden maakte de Russische kunstenaar Raouf Mamedov zijn visie op het laatste avondmaal met mensen met het syndroom van Down als model. Daarnaast een serie foto’s geïnspireerd op verhalen uit het Nieuwe Testament. Mamedov is theaterregisseur en dat is in zijn foto’s goed te zien. Maar wat hij vooral doet is een bekend thema nieuwe invulling geven. Voor hem waren de modellen geen ‘mongooltjes’, nee ze waren acteurs en zo behandelde hij hen ook. Kunstenaars zonder schroom, met een vrij bewustzijn. In hun authenticiteit geven deze acteurs een geheel nieuwe dimensie aan het beeld dat wij hebben van het laatste avondmaal, de verkondiging of de geboorte van Jezus. Daarmee maakt Mamedov zichtbaar wat Jezus predikte, namelijk ‘laat alle mensen tot mij komen en zeker kinderen’, een andere wijsheid van Jezus was ‘zalig zijn de onwetenden, want zij zullen heden met mij in het paradijs zijn’. Ruim twintig jaar na dato heeft deze schitterende serie nog niets aan zeggingskracht ingeboet en is ze opnieuw te zien in Museum Krona in Uden.

Lees de volledige recensie

  Bezocht op woensdag 29 januari 2020

 Nuttige recensie  0
 
dinsdag 2 juli 2019 2 jul. 2019

Inderdaad een klein maar fijn museum voor een bezoekje van een uurtje of twee, gevestigd in een prachtige locatie. Je moet wel geïnteresseerd zijn in religieuze kunst. Een prachtige kruidentuin. Enthousiaste vrijwilligers staan klaar om je rond te leiden.
Ik heb de expositie "De Groene Middeleeuwen" bezocht. Prachtige middeleeuwse handschriften en een goede uitleg. Jammer dat de bordjes met de teksten aan de kleine kant zijn.

Hans van Spelde

  Bezocht op donderdag 20 juni 2019

 Nuttige recensie  0

Schrijf een recensie

Jouw recensie helpt anderen meer te weten te komen over goede en minder goede musea. Heb je dit museum bezocht? Schrijf dan hieronder je recensie. Lees voor het schrijven eerst de inhoudsrichtlijnen door.

WhichMuseum – made in Amsterdam

Hoe wil je je aanmelden?

We zullen nooit berichten plaatsen zonder jouw toestemming.

Aanmelden met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je al een account? Log hier in!

Informatie voor musea.

×

Hoe wil je inloggen?

Inloggen met Google

Of gebruik je e-mailadres

Heb je nog geen account? Meld je aan!
Wachtwoord vergeten?

×